Polsko chce uchvátit největším letištěm světa

Naši severní sousedé se pustili do projektu, který si rozkouskovali do několika fází. Cílem těchto částí má být výstavba doposud největšího letiště světa.

Polsko se odhodlalo ke kroku, který by jej dokonale proslavil na mapě. Nedaleko Varšavy má dojít ke stavbě megalomanského projektu, jenž dá slovu cestování zcela nový rozměr.

Doposud se o práci hlásí několik světových ateliéru, jako jsou Foster+Partners, Grimshaw Architects, KPF, Chapman Taylor, Benoy, Pascall+Watson či Zaha Hadid Architects. Jaký z nich ale bude vybrán, to se doposud ještě neví.

Během výstavby se počítá se vztyčením kongresové haly, výstaviště, kanceláří, přistávací dráhy a kupodivu také základny pro vysokorychlostní železnici, která by tak turistům umožnila rychlý přesun na jejich cílovou destinaci.

Vše bude postaveno na ploše o velikosti tří tisíc hektarů. Finance mají být použity jednak z evropských dotací a jednak také ze soukromých fondů.

Předběžné odhady nám říkají, že by se na letišti mělo objevit až 45 milionů lidí ročně. Než však bude možné takového čísla vůbec dosáhnout, bude celý projekt rozčleněn do několika částí. Vše začne krůček po krůčku.

Speciály

Kutil Tim

Aktuality

Developerské projekty